JERICHO

600 din

Jerihonska ruža naziva se i biljkom uskrsnuća jer je jedna od retkih koje mogu da prežive isušivanje. Anastatica hierochuntica ili jeriho ruža, potiče iz zapadne Azije i pripada porodici „slačica“ (Brassicaceae).

Reč je o sivoj biljci koja uvija svoje grančice i čuva seme u unutrašnjosti, naročito tokom sušne sezone. Formira kuglu koja se otvara samo kada je biljka navlažena. U obliku kugle može da preživi decenijama, a nakon vlaženja postaje zelena i dostiže širinu od 30 centimetara.

SuVa kugla otvara se nekoliko sati nakon što je stavljena u kontakt s vodom, osušeno lišće postupno nastavlja svoju zelenu boju. Ako korenje nije previše oštećeno, biljka može preživeti pucolanski pepeo. Bez obzira na to koliko osušen ili oštećen postao, zbog posebne biološke strukture lišća biljka zadržava sposobnost upijanja vode i razotkrivanja, čak i mnogo godina nakon smrti.

Nije zahtevno i teško voditi računa o Jerihonskoj ruži.

Možete dozvoliti da se u potpunosti osuši i ponovo će biti kao nova kada je stavite u vodu. Ukoliko često zaboravljate da zalijete cveće i neretko vam se događa da biljke propadnu zbog neredovnog zalivanja, onda je ovo pravi cvet za vas. Jedino što nikako ne bi trebalo da uradite jeste da je ostavite predugo u vodi, jer to može da dovede do truljenja.

Trik je u tome da se Jerihonska ruža ne zaliva često i dugo. Biljka će duže ostati u životu ukoliko joj omogućite da se osuši i osveži između perioda zalivanja.

Jeriho ruža je veoma dugovečna i prenosi se sa generacije na generaciju u porodicama.

Šifra proizvoda: 3002006 Kategorija:
Pregled korpe